Interview met Erik Haverkort

Wij staan aan jullie kant!

In gesprek met Erik Haverkort, sinds twee jaar actief in de tweede kamer en 22 november opnieuw verkiesbaar voor de VVD. Wat doet hij nou eigenlijk daar in Den Haag en hoe vertegenwoordigt hij onze regio?

Erik Haverkort is 51 jaar en woonachtig in de Achterhoek, Eefde om precies te zijn. Doordeweeks is hij te vinden in Den Haag waar hij zich inzet voor onze regio. “Het is belangrijk dat de volgende generatie dezelfde welvaart en hetzelfde geluk ervaart zoals wij dat in onze regio kennen. Een grote uitdaging wat mij enorm drijft en waar ik mij sterk voor maak,” aldus Erik.


 

“Ik hoor je als je ergens mee zit, ik zie je ook. Ik sta aan jouw kant. Om dat te kunnen blijven doen vraag ik om je steun en stem.”

-Erik Haverkort, lijst 1 nummer 37 -

 


Daadwerkelijk dingen doen die mensen helpen

Erik is nu twee jaar actief in de Tweede Kamer. Zijn belang is om daadwerkelijk dingen te doen die mensen helpen. “Politici laten vaak een verkeerd beeld zien, door elkaar publiekelijk tegen te werken. Als politicus wil ik er juist voor zorgen dat we de issues en dagelijkse problemen die mensen ervaren oplossen. Mijn werk speelt zich vooral af in de commissiezalen, daar heb ik de afgelopen twee jaar veel tijd doorgebracht en waardevolle gesprekken en debatten gevoerd. Zodat we samen daadwerkelijk dingen doen om mensen te helpen en verandering teweeg te brengen.”


 

Schone groene groei

Zo heeft hij veel stappen kunnen zetten op het gebied van een circulaire economie. Afgelopen week werd de landelijke campagne afgetrapt door Dilan Yesilgöz-Zegerius met de treffende woorden: “Schone groene groei”. “Daarmee geven we industriële bedrijven ruimte om te groeien, zodat ze kunnen doen wat ze doen om hun producten bij te laten dragen aan de welvaart, maar wel op een groene manier, door schone energie te gebruiken en veel minder schadelijke stoffen uit te stoten. Onze route naar groene groei. Dat is een mooie afdronk van twee jaar heel hard werken op de achtergrond.”


 

Verantwoordelijkheid nemen

Om zelf te ervaren en te proeven van de ondernemingen is Erik afgelopen twee jaar bij wel 150 bedrijven op bezoek geweest. “Dat is ontzettend leuk om te doen. Mensen doen de deur voor je open, laten zien wat ze in huis hebben. Daar heb ik veel goede gesprekken gevoerd, geluisterd naar behoeften: Wat heb je nodig? Snap je wat we bedoelen met een circulaire economie? Dat leverde mooie inzichten op die ik vanuit mijn rol in de Tweede Kamer kan inzetten, zodat we samen daadwerkelijk impact hebben.”   

Welzijn dier en mens


Naast economische en duurzaamheid kwesties, is het dierenwelzijn een ander belangrijk onderwerp in Erik zijn portefeuille. “Dieren verdienen het om zo goed mogelijk behandeld te worden. Afgelopen voorjaar is hier een wet voor aangenomen op basis van mijn voorstel. De wet geeft rechters de mogelijkheid om dierenbeulen een levenslang houdverbod op te leggen. Ook toezichthouders krijgen meer zeggenschap om dierenmishandeling tegen te gaan.” Momenteel is Erik bezig met een plan dat hier nog dieper op ingaat en ook het welzijn van mens meetelt. “Het is schrijnend om te zien dat er veel mensen in eenzaamheid leven, weinig geld te besteden hebben, waarbij we ook zien dat deze mensen vaak een huisdier bezitten. Ze zorgen slecht voor zichzelf en slecht voor hun dier en dat is onwenselijk voor beiden. Door dit op een hoger niveau aan te pakken door bijvoorbeeld inzicht te krijgen in informatiesystemen van gemeenten over wanbetalers, schuldhulpverlening, minimabeleid. Maar ook bij instanties als de dierenambulance. Door deze informatiesystemen aan elkaar te knopen kunnen we mensen veel gerichter helpen; wat betekent dat het slimmer, beter en goedkoper kan. Als het lukt, kunnen we het voor deze toch best wel grote groep mensen, een stukje beter maken.”


“Ik ben een boerenzoon, dus ik begrijp dat boeren óók ondernemers zijn”

Elke regio telt


“Dus daar ben ik de hele dag mee bezig en daar krijg ik ook nog eens een keer energie van,” vertelt Erik enthousiast.

 Zijn kantoor in Den Haag voelt bijna als thuiskomen in de Achterhoek, bij binnenkomst begroet een enorme Achterhoekse deurmat hem. “Van regionale vertegenwoordiging is absoluut sprake,” lacht Erik. “Het is mijn verantwoordelijkheid om me hard te maken voor onze regio. Daarin zetten we mooie stappen met elkaar. Het rapport ‘Elke regio telt’ is hier een perfect voorbeeld van. Daarmee wordt de balans tussen het gedachtegoed van het platteland en de stad beter in beeld gebracht. Aan het begin grapte ik weleens: “Een gemiddeld Haagse inwoner uit de Haagse politieke bubbel, raakt verdwaald als hij het prins Clausplein voorbij moet, en ja dat is nog wel een beetje zo. Maar ik weet ook dat we daar samen met een aantal collega’s hard aan hebben gesleurd; de Achterhoek is daarom geen raar begrip meer in politiek Den Haag. Zo zijn er een aantal heel zichtbare mooie mijlpalen, waardoor gemeentes zoals Lochem beter op de kaart staan in Den Haag. Dat is gewoon winst voor de regio.”  

‘Mijn hoofd is in Den Haag en mijn hart in de Achterhoek’

Verkiezingen november 2023


Erik is veel in de regio te vinden. Hij gaat op pad met lokale collega’s om in gesprek te gaan met inwoners en informatie te verspreiden. Hij benadrukt het belang van zijn toegankelijkheid: “Het is belangrijk om de VVD een gezicht te geven, dat wij ook mensen zijn die je kunt benaderen. Daar ben ik trots op dat ik als kamerlid heel benaderbaar ben en blijf. Ik hoor je, ik zie je, ik luister en doe mijn best om het zoveel mogelijk op te lossen. Wij staan aan jullie kant.


Jij gaat toch ook stemmen? De verkiezingen zijn een kans voor jou om je stem te laten horen en je steun aan Erik te geven die zich inzet voor onze regio. Lijst 1, nummer 37!