Interview met Rik Beumer: De drijvende kracht achter het nieuwe Langenbaergh in Laren
Rik Beumer, de 38-jarige ondernemer en chef-kok uit Laren, heeft zijn jarenlange ervaring in de horeca samengebracht om zijn eigen horecazaak te openen: Langenbaergh. Na een intensieve verbouwing opende Langenbaergh op 1 september de deuren en heeft sindsdien al veel aandacht weten te trekken. VVD Lochem verwelkomt deze frisse wind en vindt het hoog tijd om met Rik in gesprek te gaan, waarin we het hebben over zijn visie, ambities en de uitdagingen die hij tegenkomt bij het ondernemen in Laren.
Van kinderdroom tot ondernemerschap
Van kinds af aan heeft de chef-kok, opgegroeid in Laren, al interesse in de horeca. “Op mijn achtste hielp ik al mee in de horecazaak van mijn oom,” vertelt Rik met een glimlach. Zijn carrière ontwikkelde zich via de consumptieve techniekopleiding, gevolgd door stages bij onder andere het toenmalige Langenbaergh, waarvan hij nu eigenaar is. “Het echte vak heb ik geleerd bij de Swarte Ruijter, van waaruit ik een opleiding aan de Cas Spijkers Academie volgde en waar ik vervolgens 13 jaar heb gewerkt.”
Met zijn rugzak vol ervaring bij diverse horecazaken en de oprichting van zijn eigen concept, Lekker Loarns, deed zich vorig jaar een kans voor die hij niet kon laten liggen. “Theo Beuzel belde me in december met de mededeling dat hij Langenbaergh kon kopen en daar een, het liefst lokale, horecaondernemer voor zocht. Ik hoefde niet lang na te denken en zei meteen dat hij die persoon gevonden had,” aldus Rik.
Toegankelijkheid en kwaliteit voor een breed publiek
Bij Langenbaergh wil Rik vooral kwaliteit en toegankelijkheid samenbrengen. Hij vertelt: “Ik wil dat de deur voor iedereen openstaat. Of het nu gaat om een kop koffie, een lunch, een borrel of een verrassend diner.” In de omgeving zijn er al voldoende restaurants die zich puur op fine dining of op een eenvoudiger keuken richten, maar Rik ziet potentie in het middensegment. “Ik wil mensen van buitenaf aantrekken, maar ook toegankelijk zijn voor de toerist, fietser of wandelaar.”
Rik heeft gekozen voor een concept met een restaurant en een apart Grand Café-gedeelte: “Het Grand Café is een toegankelijke plek waar je gemakkelijk binnenloopt voor een speciaal bier, een goed glas wijn en een borrelhapje, terwijl het restaurant zich meer richt op een uitgebreide avond uit,” licht hij toe.
Ondernemen daar waar de roots liggen
Rik heeft zijn hart liggen in Laren, en de kans om juist hier aan de slag te gaan voelde als een “lot uit de loterij.” Hij vertelt: “Alles kwam toevallig samen en het is voor mij een droom om te mogen ondernemen in het dorp waarin ik ben opgegroeid. Het pand is volledig verbouwd en aan de huidige eisen aangepast, en ik mocht het precies inrichten zoals ik wilde. Dit is geen vanzelfsprekendheid maar Theo Beuzel gaf mij deze vrijheid en dat is echt goud waard.”
Betrokkenheid bij de lokale gemeenschap
Rik hecht veel waarde aan zijn rol als ontmoetingsplek in het dorp: “Als horecazaak ben je vaak de plek voor speciale momenten, of het nu gaat om een vergadering, een borrel voor vrijwilligers of een feestelijke afsluiting van een weekendje weg.” Het is belangrijk voor hem dat iedereen zich welkom voelt.
Samenwerking met lokale ondernemers
Om de lokale economie te ondersteunen, werkt Rik met producten van lokale leveranciers. “De groenten komen bijvoorbeeld van Vreebroek, brood en gebak van Bakker Wijnand, zuivel van Oosterbrook en aardappelen van Woestenenk,” vertelt hij. Rik wil nog meer samenwerkingen aangaan, zoals een culinaire ballonvaart met Anne Keikes en een samenwerking met Unieke Uitjes. Hij voegt toe: “Door de vliegende start van mijn zaak heb ik hier nog geen tijd voor gehad, maar ik sta open voor meer connecties.”
De grootste uitdagingen voor ondernemers in Laren
De grootste uitdaging is volgens Rik om Laren net zo ondernemend en bruisend te houden als het nu is. “In Laren helpt iedereen elkaar, en deze saamhorigheid moet in stand blijven. Ook de betrokkenheid van ondernemers bij verenigingen is belangrijk, zodat evenementen en sportverenigingen goed kunnen blijven bestaan en groeien.” Zelf is hij actief in de feestcommissie van de ondernemersvereniging, waar hij vorig jaar nog hielp bij het organiseren van een feestelijke afsluiting van de fietsvierdaagse. “We willen Laren echt levendig houden,” benadrukt hij.
Kansen voor de horeca in Laren
Rik ziet kansen in het feit dat Laren altijd drie goedlopende horecazaken heeft gekend. “Nu Stegeman gesloten is, is er meer ruimte. Ik denk dat we met Langenbaergh een concept hebben waarmee we ook gasten van buiten Laren kunnen aantrekken. Met de groeiende bevolking liggen er nog veel kansen om als horeca te groeien,” zegt hij enthousiast.
Ondersteuning van de lokale politiek
Rik hoopt dat de lokale politiek blijft stimuleren dat ondernemers in de regio actief blijven. “Het is ook belangrijk om het woningaanbod te verruimen, zodat zoveel mogelijk mensen hier kunnen blijven wonen, werken en ondernemen. In Laren hebben we nog een bruisend centrum, en dat moet zo blijven,” vindt hij. Daarnaast waardeert hij de meewerkende houding van de gemeente Lochem. “De gemeente denkt mee en helpt ondernemers, bijvoorbeeld met het verlenen van vergunningen. Dat is echt waardevol.”
Een toekomstvisie voor Langenbaergh
De toekomst van Langenbaergh ziet Rik als een groot succes, met een restaurant dat vol zit. Momenteel wordt er op de eerste verdieping nog verbouwd. “Er wordt een vergaderzaal gecreëerd en het is de bedoeling dat deze begin volgend jaar klaar is. De burgemeester heeft me beloofd deze als eerste in gebruik te nemen,” lacht Rik. “Weer een mooi gebaar van de gemeente Lochem.” Verdere uitbreidingsplannen heeft Rik nu niet voor de toekomst. “Ik hoop vooral dat het restaurant blijft groeien en dat Langenbaergh het bruisende middelpunt van Laren wordt,” besluit hij.