Meten is weten

Mensen die iets willen ondernemen waarbij mogelijk stikstof in de natuur terecht komt, hebben een vergunning nodig. Hiervoor is AERIUS door de landelijke overheid in het leven geroepen om deze berekening te doen. AERIUS is een rekeninstrument waarmee de uitstoot van stikstof en de neerslag daarvan op Natura 2000-gebieden als gevolg van activiteiten of projecten wordt berekend. Je zou zeggen dat dit hét instrument is dat betrouwbaar moet zijn.

Ware het niet dat het RIVM een audit heeft gekregen.
Hieruit bleek dat het RIVM de ammoniak die direct bij de boer landt (tot 500 meter) met een factor 5 à 10 en meer onderschat. Dat betekent vervolgens dat de ammoniak die elders landt, veel lager moet zijn. Dit heeft grote consequenties voor de vergunningverlening op basis van Stikstof bij de Natuurbeschermingswet en de modellen die de wettelijke onderbouwing ondersteunen.

Er is volgens ons maar één weg om dit aantoonbaar te onderbouwen en dat is meten op bedrijfsniveau. Laten we daar energie in steken met elkaar voor een toekomstbestendige landbouw en samenleving.

In 2022 heeft VVD-Lochem hiervoor al aandacht gevraagd, betrek lokale overheid bij plannen en zoek vooral de oplossing in innovatie en dit zullen we blijven doen!

Voor meer informatie zie:
https://www.foodlog.nl/artikel/rivm-lijkt-ammoniakdepostie-op-erf-boer-flink-te-onderschatten/
https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/commissie-kritisch-op-aerius-het-rivm-reageert