Zonnepark Bekenschot is voorlopig van de baan

Zonnepark Bekenschot is voorlopig van de baan


Het omstreden plan voor het zonnepark Bekenschot in Barchem is momenteel stopgezet. Dit leidde tot grote vreugde onder de volgepakte publieke tribune toen de coalitiepartijen het plan van het college afgelopen maandagavond verwierpen.

Volgens een nieuw beleid is het momenteel niet mogelijk om een zonnepark op landbouwgrond te realiseren, wat een verandering is ten opzichte van de regels van 2020. De vraag is of het plan in de tussentijd zodanig is gewijzigd dat het als nieuw kan worden beschouwd, of dat het oorspronkelijke plan nog steeds geldig is volgens de wetten van destijds.

Daarover zijn de partijen het maandagavond niet eens geworden. De oppositiepartijen (PvdA, D66 en LochemGroen!) schaarden zich achter juridisch advies dat de gemeenteraad liet uitvoeren door juristen van Sieben & Lont. Maar daar ging de fractie van de Gemeentebelangen, de grootste partij van Lochem, niet in mee. “Volgens ons is het een nieuw plan. Het zonnepark komt op een andere plek, met andere kadastrale percelen dan destijds”, stelde fractievoorzitter Anja Rouwenhorst.

“Drie juristen hebben ernaar gekeken, en die zeggen allemaal wat anders. Wat ons betreft mag de Raad van State ernaar kijken”, voegde ze eraan toe, kort nadat haar collega-raadslid Marleen van der Meulen (PvdA) de 'confrontatie' met het aanwezige publiek opzocht, “Als het een zonnepark bij mij om de hoek was, zou ik hier ook zitten”, snauwde ze.

Deze opmerking keerde als een boemerang terug toen de coalitiepartijen Gemeentebelangen, VVD, Meedenken met Lochem, met steun van het CDA, het voorstel van 'hun' college verwierpen. "Dit is hoe dualisme werkt", legde Rouwenhorst duidelijk uit.

Actievereniging Hobama (Houdt Barchem Mooi en Aantrekkelijk) strijdt al jaren tegen de aanleg van het park. Een grote groep inwoners sprak onlangs de raadsleden toe en is blij dat de plannen voorlopig van tafel zijn. "We moeten nu het voorstel omzetten in een afwijzing van het plan, en dan begint het opnieuw in het politieke proces", reageerde wethouder Marja Eggink na afloop.